УСТАШКИ ЗЛОЧИНЦИ И КОЉАЧИ У ЛОГОРУ СМРТИ НА ХАН ПОГЛЕДУ (ФОТО/ДОКАЗ)



До сада се овим логором нико није ни бавио, тако да су имена усташких зликоваца и њихове судбине још увијек непознаница. Међутим у студији Здравка Антића "Злочини над Србима и Јеврејима у источној Босни 1941/42. године", коју је 1993. године објавио Балканолошки институт Српске академија наука и умјетности, код одговорних за клање породице Тодоровић из Долова, као и масовно убиство власеничких Јевреја 1942. године наведено је следеће: "Све наведене злочине извршиле су усташе под командом Рафаела Бобана, а помагали су му Ивновић Силвије , учитељ Секо Мујо, Јукић Саратан, надпоручник Зилчарић Анте, а од локалних усташа Мусић (Ахмета) Мехо из Власенице."  У овој студији се наводи да су Јевреји побијени на мјесту Плоче, које нешто ниже од Хан Погледи према Власеници, али засигурно се зна да се овај злочин десио управо на Хан Погледи. 
  Рафаел Бобан је познати ustaša, родом из Груда и  један од команданата Црне Легије.  Зличаић Анте би могао да буде Зличарић Антон, чиновник Напреткове задруге из Травника, који је одмах након формирања тзв. Г-НДХ(Геноцидне Независне државе Хрватске) постао члан Усташког стожера у Мостару. 
 За остале наведене злочинце тренутно не постоје прецизнији подаци.
Извор: http://nezaboravimo.blogspot.com/2012/10/iii-ustaski-ko_8.html

Извод из оригиналног документа Војног архива у Београду о злочинима Црне Легије у срезу Власеница, који је послужи као извор за наведену публикацију и у коме се појединачно помињу организатори и извршиоци бруталних убистава у логору на Хан ПогледУ. 

Коментари